Joga smeha: Najbolji lek za dušu i telo

Najnovija istraživanja podsećaju koliko smejanje pozitivno utiče na naše zdravlje, pa se terapija smehom danas koristi kao dopuna u lečenju mnogih tegoba i oboljenja.  Upravo je joga smeha najbolji lek za dušu i telo.

girl, book, library
pixabay.com

Na temelju ovih otkrića nastali su klubovi smeha, koji propagiraju ideju da svaki čovek može da se smeje kada to sam odluči. Prvi takav klub u Srbiji otvorio je pre nekoliko godina psiholog Jovo Mićić, a njegova joga smeha iz dana u dan ima sve više pristalica.

SMEH JE ZARAZAN

Joga smeha je relativno nova disciplina koja omogućava ljudima da se smeju kad god požele i koliko žele. Sastoji se od tehnika i vežbi koje pružaju mogućnost uživanja u blagodetima koje smeh donosi, ali bez „posredovanja“ šala, viceva ili nekih drugih humorističkih aktivnosti. Smeh započinje kao vrsta vežbe u grupi i ubrzo postaje zarazan usled specifične grupne dinamike koja se bazira na vizuelnom kontaktu između članova grupe i njihovoj razigranosti i šaljivosti. Vežbe predstavljaju kombinaciju vežbi disanja uzetih iz joge i vežbi za stimulisanje smeha. Tako je nastao naziv joga smeha.

 SMEH JE DAR PRIRODE

– Smeh je dar koji je prirodno dat čoveku, i to sa svrhom, ali savremeni život ljudima pruža manje mogućnosti za zdrav smeh nego ranije. Danas se, nažalost, nameće potreba da se učini napor kako bi se ovaj oblik ponašanja i komunikacije zadržao u svakodnevnom životu. Poenta je da se izazove smeh i vedro raspoloženje, a to je moguće ili humorom ili takozvanim jogističkim smehom. Koliko je smeh bitan najbolje govori podatak da se u mnogim bolnicama terapija smehom danas primenjuje u sklopu komplementarne medicine – ističe Jovo Mićić.

Naš sagovornik objašnjava kako smeh utiče na zdravlje i stanje našeg duha.

– Kada se čovek smeje njegov endokrini sistem luči hormone odgovorne za vedrinu, veselost i dobro raspoloženje i tako se na najprirodniji način suprotstavlja depresivnosti i potištenosti.

Smeh doprinosi aktiviranju mišića, krvotoka, pluća i omogućava bolje snabdevanje organizma kiseonikom. Posebnu ulogu ima kod aktiviranja dijafragme koja ima značajnu ulogu u funkcionisanje našeg emocionalnog sistema. Vežbe smeha koje se rade uokviru joge smeha imaju i dodatne pozitivne efekte – jačanje samopouzdanja, otklanjanje emotivnih blokada, razvijanje duhovitosti i smisla za humor – navodi Mićić.

SMEH PONIŠTAVA STRES

Poznato je da hormoni stresa slabe ljudski imunološki sistem. Nasuprot tome smeh stimuliše lučenje hormona koji poništavaju dejstvo stresa.

– Svim ljudima je potreban smeh. Ipak, najpotrebniji je onima koji i sami osećaju nedostatak smeha u svom životu. Smeh kao vrstu terapije najbolje je koristiti preventivno. Dobro je i korisno kada bolesni ljudi kroz smeh pokušavaju da poprave svoje raspoloženje, a time i ukupno zdravstveno stanje. Međutim, najbolje je da ne čekamo da se razbolimo, nego da se smejemo da se ne bismo razboleli, upozorava naš sagovornik.

TERAPIJA SMEHOM JE PRIZNATA METODA

Ideja joge smeha bazirana je na naučnoj činjenici da čak i ako se smejete samo smeha radi, odnosno namerno i veštački, vaše telo ne pravi razliku u odnosu na prirodni smeh i u telu dolazi do potpuno identičnih fizioloških i biohemijskih promena.

– Čak i kada vaš um zna da se ne smejete zato što vam je smešno, vaše telo će doživeti potpuno iste pozitivne efekte kao i kod spontanog smeha. Joga smeha predstavlja osnovu terapije smehom koja se u mnogim zemljama uspešno primenjuje kao pomoćno terapeutsko sredstvo u suprotstavljanju mnogim bolestima uključujući i one najopakije.

Smehoterapija pomaže kod:

  • stresa i napetosti
  • depresije i usamljenosti
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • smanjenog imuniteta
  • povišenog krvnog pritiska
  • bakterijskih i virusnih infekcija
  • dijabetesa
  • nekih genetskih bolesti

Autor: Lidija Bratun

www.zdravaiprava.com