Šta je katarakta? Simptomi, operacija i oporavak

Autor: https://bolnicaprofesional.rs/

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog očnog sočiva. Očno sočivo je providna  struktura koja se nalazi iza zenice,  i koja fokusira svetlosne zrake na mrežnjaču i time omogućava jasan vid. Vremenom se providno sočivo zamućuje kao prirodna posledica starenja. Starenjem dolazi do smanjenja procenta vode u sočivu, zamućenja sočiva i smanjenja njegove providnosti. Iz tog razloga svetlosni zraci teže prolaze kroz sočivo i pacijenti polako primećuju da slabije vide. Kako katarakta sve više napreduje tako se i vid sve više pogoršava. U jako uznapredovalim slučajevima, kod kojih je katarakta prisutna više godina, dolazi do potpunog zamućenja sočiva i dolazi do potpunog pada vida.

Katarakta – normalno i zamućeno sočivo – Mayo klinika 2014 (https://www.noblurr.com)

Pored starenja, katarakte mogu da se jave i kod dece kao urođene, kongenitalne katarakte. Mogu se javiti i u sklopu nekih očnih bolesti kao što su dijabetes, hronične upale oka, visoka miopija i slično. Mogu se javiti i kod dugotrajne primene kortikosteroida. Često mogu biti posledica traume i udarca u oko.

Poslednju deceniju, dve, sve češće se katarakte javljaju i kod mlađih osoba, u četrdesetim i pedesetim godinama života. Brzina progresije katarakte zavisi od tipa katarakte i može dovesti do značajnog pada vida u roku od nekoliko meseci ili nekoliko godina.

Simptomi katarakte

Katarakta se obično dijagnostikuje kad se primeti da pacijenti ni sa najboljom mogućom korekcijom (naočarima) ne mogu da vide kao nekada. Često pacijenti odu na oftalmološki pregled zbog lošijeg vida, misleći da im je porasla dioptrija, da bi im se na pregledu utvdilo da je problem u nastanku katarakte, a ne dioptriji. 

Pacijenti često subjektivno primete da im se pokvario vid na daljinu ali da odjednom mogu da čitaju bez naočara. To je posledica zamućenja sočiva i povećanja njegove prelomne moći. Međutim to je prolazni fenomen i gubi se kako katarakta napreduje. Takođe kod tipa katarakte gde je zamućenje sočiva izraženo tačno na zadnjem polu sočiva, pacijenti primećuju da slabije vide na jakom svetlu, zato što dolazi do suženja zenice i nemogućnosti prolaska svetla kroz periferne nezamućene delove sočiva.

Mogući su i simptomi u vidu rasipanja svetla, zablještenja prilikom noćne vožnje, pojava dvoslika i drugih.

Kad operisati kataraktu?

Do pre dvadesetak godina, dok nije postojalo ultrazvučno uklanjanje katarakte, čekalo se da katarakta potpuno sazri, jer je jedino tad bilo moguće uklanjanje zamućenog sočiva. Danas, fakoemulzifikacija, ili ultrazvučno uklanjanje katarakte se radi čim pacijent primeti da mu je pao vid i da mu to smeta u svakodnevnim aktivnostima. Kad će katarakta zasmetati pacijentu i kad će se on odlučiti na operaciju je prilično individualna stvar. Ono što treba znati je da nikako ne treba čekati da katarakta potpuno sazri i da pacijentu potpuno padne vid, zato što je u tom slučaju znatno teže odrediti dioptriju sočiva koje se ugrađuje u toku operacije. Takođe su i komplikacije u toku operacije katarakte, iako veoma retke, ipak značajno češće kod uznapredovalih i zrelih katarakti, i postoperativni oporavak duži.

Operativni tok

Jedini način za lečenje katarakte je hirurško uklanjanje zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog sočiva na njegovo mesto. Ne postoje kapi ili drugi lekovi koji mogu da izleče i uklone kataraktu.

Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava jasan vid, kakav su imali pre nastanka katarakte. Da bi ultrazvučna sonda došla do zamućenog sočiva, na rožnjači se napravi mikro rez od 2.4 mm kroz koju se sonda uvodi u očnu komoru. Kroz taj rez se ubrizgaju zaštitne supstance koje štite strukture oka u toku eliminacije sočiva ultrazvukom. Po uklanjanju zamućenog sočiva vrši se ugradnja veštačkog sočiva. Sočiva koja se ugrađuju su inertna, to jest ne izazivaju nikakvu reakciju oka, ne mogu biti odbačena i ostaju u oku do kraja života. Obzirom da se radi o jakom malom rezu ne stavljaju se nikakvi konci.

Slika: Uklanjanje katarakte ultrazvučnom sondom i implantacija veštačkog sočiva

Operacija katarakte traje oko 15 minuta, radi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Ukoliko se radilo  o tvrdoj i uznapredovaloj katarakti ponekad je potrebno da prođe nedelju ili dve da bi se vid izbistrio. Prva kontrola je prvi dan posle operacije, druga posle sedam dana, a treća nakon mesec dana. Prvih mesec dana potrebno je ukapavati kapi u operisano oko kako bi se osigurao miran i uspešan postoperativni tok.

Postoperativni tok

Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Ukoliko se radio o veoma trvdoj i uznapredovaloj katarakti, nekad je potrebno nedelju do dve da bi se vid izbistrio.

Prva kontrola je dan nakon operacije, druga sedam dana nakon operacije, a treća nakon mesec dana. Prvih par dana nakon interevencije ne bi trebalo da bude bola, ali je i ako retko, normalno da pacijent ima osećaj žuljanja, grebuckanja, svraba. Prvih sedam dana se savetuje da pacijent odmara u kućnim uslovima i da izbegava duže boravke napolju, fizički rad i naprezanje i boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama. Takođe treba izbegavati kvašenje oka prvih sedam dana. Nakon sedam dana moguće je vratiti se svim radnim i svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana se ukapavaju kapi u operisano oko,  koje imaju za cilj da spreče upale i infekcije nakon operacije. Na mesečnoj kontroli se proverava dioptrija i određuju naočare (najčešće samo za blizinu) i vrši pregled očnog dna.

https://bolnicaprofesional.rs/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *